THE REHABILITATION POLE OF LEVANTE LIGURE; THE AGRISOCIAL CAMPUS IN SANT’ANNA; THE COMPLEX OF BRAGARINA; AN INTERVENTION OF SOCIAL HOUSING

Three cases of study about construction on the initiative of Carispezia Foundation carried out in the context of “investments related to the mission”.

In the last three years the Foundation has dedicated growing funds and investments for the aim of responding to the social needs expressed by the community. As social promoter, the Foundation has given contribution to the development of the territory, uniting the traditional philanthropic activity with kind of investments able to produce positive results on the social and economic reality, and able to attract other incoming economical resources.

One of the most relevant investments of the Foundation in La Spezia: the realization of the new Rehabilitative Pole of Levante Ligure, managed by the Onlus Don Gnocchi Foundation; the acquisition and restoration of a rural abandoned building and the near terrains to realize an Agrisocial Campus in Sant’Anna, intended to be used for the reception and the social and working inclusion of people affected by autism, managed by the Association AGAPO Onlus; the creation of the Social Housing Fund Liguria (FHSL), for the realization of initiatives of Social Housing, including the Complex of Bragarina.

While doing the strategical definition of the interventions, the main element has been the selection of contexts with great difficulties – from the social disintegration to built inconsistency – but also with good perspective of development – located inside areas of transformation -. As elements for the collectivity, the aim is that the buildings have to become social capacitors and give a contribution for the improvement of the context in which they are contained, focusing on their capacity of expressing urban quality, building quality and, through these elements, to improve the quality of the provided services.

The Rehabilitative Pole, in particular way, is located at the border of a large branch of industry, with urban prescriptions focused on housing development that, once started, could be able to move the central existing urban axis. The Pole is provided of a good accessibility, the availability of close areas for housing services e the presence of the new Hospital. The Pole also has the external appearance of an housing building and it disguised its hospital structure, that is provided by all hospital requirements. From the point of view of the planimetric asset, the building unifies the attention to the environment with the limitations imposed by its particular function. The ground floor is enclosed by glass, dedicated at the reception and treatment of the patients; 4 floors are dedicated to long term illnesses and, at the fifth floor, the Hospice for terminal illnesses. The pole is welcoming and deeply characterised by the use of color, that helps orientating, remove the imagine of segregation and helps to give an idea of illness as temporary state, that is focused on the recovering.

In the rooms the windows reach the floor to provide a great view from the bed. The Hospice, at the last floor, uses vertical daylight, it has wide covered terraces, that provides an outside space, mainly for the patients, also maintaining a certain privacy, because they are protected by large tanks for the cultivation of officinal plants.